Gehard glas

Glas dat door een thermische of chemische behandeling sterker is gemaakt, wordt gehard glas genoemd. Het glas is tot meer dan 600 graden verhit en vervolgens zeer snel met lucht afgekoeld. In het glas ontstaan door de grote temperatuurwisselingen spanningen. Deze spanningen zorgen ervoor dat het glas tot wel vijf keer sterker is dan gewoon vensterglas van een vergelijkbare dikte.

Gehard glas behoort dankzij deze eigenschappen tot veiligheidsglas; de twee andere soorten veiligheidsglas zijn gelaagd glas en draadglas. Wanneer gehard glas breekt, valt het glas in duizenden stukjes uit elkaar. Het voordeel hiervan is dat de kleine stukjes geen diepe wonden veroorzaken en het glas veilig is voor omstanders. Op het moment dat de sterkte van gehard glas niet toereikend is, wordt een samenstelling gemaakt van gelaagd en gehard glas.

Toepassingen van gehard glas

gehardglasGehard glas wordt veelal toegepast in ramen, schuifpuien, liftschachten, douchedeuren en voor glazen deuren. Ook voor meubilair wordt gehard glas gebruikt, omdat de kans op breken door veelvuldig gebruik vrij hoog is. Glazen tafels en kasten zijn op deze manier veiliger in het dagelijks gebruik dan meubels van gewoon glas. Een ander voordeel van gehard glas is dat het bestand is tegen grote temperatuurverschillen.

Bel ons gratis: 0800 4527426

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een glasbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Glashandel en maak direct een afspraak met uw glaszetter.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.