Dubbel glas

Dubbel glas is de standaard benaming voor twee glasplaten die op een bepaalde afstand luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat. Dubbel glas wordt toegepast in ramen van gebouwen en woningen voor een betere warmte- en geluidsisolatie.

Door de jaren heen is dubbel glas continu doorontwikkeld en is de isolerende werking sterk verbeterd. Nieuwe soorten dubbel glas worden daarom ook wel isolatieglas genoemd, dat ook weer onder te verdelen is in een aantal glassoorten op basis van rendement. Zowel standaard isolatieglas, HR, HR+ als HR++ zijn dus vormen van dubbel glas. Tegenwoordig bestaat er zelfs vacuümglas; dat dunner is dan gewoon dubbel glas dankzij het vervangen van de lucht tussen de twee glasplaten door een vacuüm.

Hoe werkt dubbel glas?

dubbelglasBij enkel glas treedt warmteverlies naar buiten op, wanneer de temperatuur buiten lager is dan binnen. Bij dubbel glas wordt de ruit daarom dubbel uitgevoerd, met tussen de twee glasplaten een ruimte met lucht of een bepaald gas. Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder warmte doorgegeven. Tegenwoordig wordt dubbel glas veelal gemaakt door tussen de glasplaten een holle metalen buis aan te brengen met een dubbele kitafdichting. Hierdoor wordt de ruit vrijwel gedicht tegen waterdamp.

Bel ons gratis: 0800 4527426

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een glasbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Glashandel en maak direct een afspraak met uw glaszetter.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.